Instructieboekje, auto handleidingen

Actieve motorkap

Bij een frontale aanrijding met een lichaam, bijvoorbeeld een voetganger, zorgt het systeem van de actieve motorkap ervoor dat het achterste deel van de motorkap omhoogkomt om het risico op een harde klap op het hoofd e.d. van de voetganger te verminderen door de speling van de motorruimte te vergroten.

Mechanisme actieve motorkap

Wanneer de sensoren achter de voorbumper contact met een lichaam, bijvoorbeeld een voetganger, vaststellen dat voldoet aan of hoger is dan de drempelwaarde terwijl er met de auto wordt gereden binnen het snelheidsbereik waarbij het systeem in werking treedt, zal het systeem in werking treden en ervoor zorgen dat het achterste deel van de motorkap omhoogkomt.

  1. Sensoren
  2. Motorkap
  3. Hefsysteem

Voor een veilig gebruik

Werkingsvoorwaarden actieve motorkap

De actieve motorkap treedt in werking wanneer de auto een botsing signaleert zoals hieronder omschreven:

  • De voorbumper signaleert een frontale aanrijding met bijvoorbeeld een voetganger of iets groters terwijl er met de auto wordt gereden met een snelheid van ongeveer 25 - 55 km/h. (Het systeem wordt bediend bij een aanrijding die overeenkomt met de drempelwaarde of hoger, zelfs bij een minder grote aanrijding die geen sporen achterlaat op de voorbumper. Ook treedt het systeem, afhankelijk van de omstandigheden van de aanrijding en de rijsnelheid, mogelijk in werking bij een aanrijding met een licht of klein voorwerp of een klein dier.)
  • In andere gevallen treedt het systeem mogelijk in werking wanneer tegen het onderste deel van de auto of de voorbumper wordt gestoten, bijvoorbeeld:
    • Tegen een stoeprand botsen
    • In een diepe kuil rijden
    • Hard neerkomen
    • Het raken van de helling van een parkeerplaats, een glooiende weg, een uitstekend of vallend voorwerp
WAARSCHUWING

■Wanneer de actieve motorkap wordt geactiveerd

  • Trek de ontgrendelingshendel van de motorkap niet naar u toe. Wanneer u dit doet nadat de actieve motorkap in werking is getreden, zal de motorkap verder omhoogkomen en mogelijk letsel veroorzaken.

    Rijd niet met een motorkap die omhoog is gekomen, anders wordt het zicht van de bestuurder mogelijk gehinderd, wat een ongeval kan veroorzaken.

    Druk niet met kracht op de motorkap. De omhooggekomen motorkap kan niet met de hand in de oorspronkelijke positie worden teruggebracht. Als u dat wel doet, kan de motorkap vervormd raken of letsel veroorzaken.

    Laat, als de actieve motorkap is geactiveerd, de auto nakijken door een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige. Breng, als de actieve motorkap is geactiveerd, de auto onmiddellijk op een veilige plaats tot stilstand en neem contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

  • Raak direct nadat de actieve motorkap in werking is getreden het hefsysteem niet aan, omdat dit heet kan zijn en brandwonden kan veroorzaken.

■ Voorzorgsmaatregelen actieve motorkap

  • Neem vóór het afvoeren van uw auto contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.
  • Het systeem van de actieve motorkap kan niet opnieuw worden gebruikt wanneer deze geactiveerd is geweest. Laat het vervangen door een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

■ Omstandigheden waaronder de actieve motorkap mogelijk niet juist werkt Mogelijk werkt de actieve motorkap onder de volgende omstandigheden niet juist:

  • Als een voetganger in botsing komt met de rechter- of linkerhoek van de voorbumper of de zijkant van de auto. Het systeem werkt mogelijk niet doordat dergelijke botsingen niet goed kunnen worden gesignaleerd.
  • Als de rijsnelheid niet juist wordt gesignaleerd, bijvoorbeeld wanneer de auto zijwaarts glipt, werkt het systeem mogelijk niet goed.

■ Omstandigheden waaronder de actieve motorkap mogelijk niet werkt Mogelijk werkt de actieve motorkap onder de volgende omstandigheden niet:

  • Een botsing met een liggende voetganger
  • Een frontale stoot tegen de voorbumper bij een rijsnelheid die niet binnen het bereik ligt waarbij het systeem in werking treedt
  • Een aanrijding van opzij of van achteren
  • Over de kop slaan van de auto (bij sommige aanrijdingen treedt de actieve motorkap mogelijk in werking)
OPMERKING

■ Voorzorgsmaatregelen actieve motorkap

  • Sluit de motorkap voordat u gaat rijden, aangezien het systeem mogelijk niet goed werkt wanneer de motorkap niet volledig is gesloten.
  • Controleer ook of alle banden de voorgeschreven maat en spanning hebben . Als banden met een verschillende maat worden gebruikt, werkt het systeem mogelijk niet goed.
  • Als iets het gebied rond de voorbumper heeft geraakt, raken de sensoren mogelijk beschadigd, zelfs wanneer de actieve motorkap niet is geactiveerd. Laat de auto controleren door een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.
  • Verwijder of repareer de onderdelen of bedrading van de actieve motorkap niet.

    Anders kan het systeem onbedoeld worden geactiveerd of werkt het systeem mogelijk niet goed. Als reparatie of vervanging noodzakelijk is, neem dan contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

  • Verwijder onderdelen als de voorbumper, motorkap of wielophanging niet en vervang ze niet door niet-originele onderdelen. Anders werkt het systeem mogelijk niet goed.
  • Plaats niks op de voorbumper of de motorkap. Anders kunnen de sensoren een aanrijding mogelijk niet goed waarnemen of werkt het systeem mogelijk niet goed.
  • Sluit de motorkap niet met kracht en oefen geen belasting uit op het hefsysteem.

    Anders kan dat systeem beschadigd raken en werkt het mogelijk niet goed.

  • Breng geen wijzigingen aan de wielophanging aan, aangezien veranderingen in de wagenhoogte ervoor kunnen zorgen dat het systeem niet goed werkt.

    LESEN SIE MEHR:

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Aan/uit-schakelaar airbag

    Met dit systeem kunnen de voorpassagiersairbag en de knie-airbag voor de voorpassagier worden uitgeschakeld. Schakel deze airbags alleen uit als er een baby- of kinderzitje op de voorpassagiersstoel gebruikt wordt. Controlelampje PASSENGER AIR BAG.

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Veiligheidsinformatie voor kinderen

    Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht als er kinderen in de auto aanwezig zijn. Gebruik een passend baby- of kinderzitje tot het kind groot genoeg is om de veiligheidsgordel van de auto op de juiste wijze te dragen. U wordt aangeraden om kinderen op de achterstoelen te vervoeren om te voorkomen dat ze per ongeluk tegen onderdelen aankomen, zoals de selectiehendel, de ruitenwisserschakelaar, enz. Gebruik het kinderslot van het achterportier of de blokkeerschakelaar van de ruitbediening om te voorkomen dat kinderen het portier openen tijdens het rijden of per ongeluk de elektrisch bedienbare ruit bedienen. Laat kleine kinderen geen onderdelen bedienen waarbij lichaamsdelen vast kunnen komen te zitten of bekneld kunnen raken, zoals de elektrisch bedienbare ruiten, de motorkap, de klep van de bagageruimte, de stoelen enzovoort. WAARSCHUWING Laat kinderen nooit alleen in de auto achter en laat ze nooit met de sleutel spelen.

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Handgrepen

    Een handgreep aan het dak kan ter ondersteuning van uw lichaam worden gebruikt wanneer u zit. WAARSCHUWING Gebruik de handgreep niet bij het in- of uitstappen of bij het opstaan vanaf uw zitplaats.