Instructieboekje, auto handleidingen

Batterij vervangen

Batterij vervangen

Batterij ref.: CR2032 / 3 V.

Deze batterij is via het CITROËN-netwerk of een gekwalificeerde werkplaats verkrijgbaar.

Als de batterij vervangen moet worden, wordt u gewaarschuwd door een melding op het display van het instrumentenpaneel.

  • Wip het deksel met een kleine schroevendraaier bij de uitsparing los.
  • Verwijder het deksel.
  • Verwijder de lege batterij.
  • Plaats een nieuwe batterij in de juiste richting in de houder.
  • Druk het deksel vast.
Gooi de lege batterijen van de afstandsbediening niet weg: ze bevatten metalen die schadelijk zijn voor het milieu.

Lever lege batterijen in bij een speciaal verzamelpunt.

 

Elektronische sleutel verloren

Ga met het kentekenbewijs van de auto, uw legitimatiebewijs en, indien mogelijk, met het kaartje voorzien van de sleutelcode naar het CITROËN-netwerk.

Het CITROËN-netwerk kan de speciale code van de sleutel en de transponder opzoeken en een nieuwe bestellen.

Elektronische sleutel

De radiografische elektronische sleutel is een systeem met een groot bereik. Het is raadzaam om niet met de knoppen van de sleutel te spelen om te voorkomen dat de portieren per ongeluk ontgrendeld worden.

Druk nooit op de knoppen van uw elektronische sleutel buiten het bereik en het zicht van uw auto. De sleutel kan dan onbruikbaar worden en moet in dat geval opnieuw worden gesynchroniseerd.

De elektronische sleutel kan niet als afstandsbediening functioneren als de sleutel in de lezer zit of als het contact is aangezet.

Vergrendelen van de auto

Het rijden met vergrendelde portieren kan in geval van nood de toegang tot het interieur belemmeren.

Neem uit veiligheidsoverwegingen (kinderen in de auto) de elektronische sleutel mee als u de auto verlaat, zelfs al is dit voor korte duur.

Elektrische storingen

De elektronische sleutel werkt in sommige gevallen niet correct in de nabijheid van elektronische apparatuur: telefoon, laptop, sterke magnetische velden, ...

Diefstalbeveiliging

Breng geen wijzigingen aan in de elektronische startblokkering; dit kan tot storingen leiden.

Bij het aanschaffen van een gebruikte auto

Laat door het CITROËN-netwerk controleren of er een pairing van uw autosleutels heeft plaatsgevonden, zodat u er zeker van kunt zijn dat de in uw bezit zijnde sleutels de enige zijn waarmee de auto kan worden gestart.

    LESEN SIE MEHR:

     Citroen DS5 - Instructieboekje (2011-2018) > Storing in en resetten van de afstandsbediening

    Na het losnemen en weer aansluiten van de accukabels, het vervangen van de batterij van de afstandsbediening of een storing in de afstandsbediening kan de auto niet meer met de afstandsbediening ontgrendeld, vergrendeld en gelokaliseerd worden. Steek eerst de mechanische sleutel (ondergebracht in de afstandsbediening) in het slot om de auto te ontgrendelen. Plaats de elektronische sleutel in de lezer. Zet het contact aan door op "START/ STOP" te drukken.

     Citroen DS5 - Instructieboekje (2011-2018) > Centrale vergrendeling

     KIA Optima (JF) - Instructieboekje (2015-2020) > Bediening Dual clutch transmissie

    De transmissie met dubbele koppeling heeft zeven versnellingen vooruit en één versnelling achteruit De verschillende versnellingen worden automatisch ingeschakeld in stand D (rijden). WAARSCHUWING Om het risico op ernstig of dodelijk letsel te beperken: Controleer ALTIJD de omgeving rond de auto op de aanwezigheid van personen, in het bijzonder kinderen, voordat u de transmissie in stand D (rijden) of R (achteruit) zet. Controleer altijd of stand P is ingeschakeld, trek de parkeerrem volledig aan en zet het contact in de stand LOCK/OFF voordat u de auto verlaat. Als deze voorzorgsmaatregelen niet worden opgevolgd kan de auto onverwacht en plotseling in beweging komen. Rem op een glad wegdek niet snel af op de motor (schakelen vanuit een hoge naar een lage versnelling). Anders kan de auto in een slip raken en een ongeval veroorzaken. De transmissie met dubbele koppeling geeft het rijgevoel van een handgeschakelde transmissie maar met het gebruiksgemak van een automatische transmissie. In tegenstelling tot een conventionele automatische transmissie is het schakelen bij de transmissie met dubbele koppeling voelbaar (en hoorbaar). U kunt deze transmissie beschouwen als een automatisch schakelende handgeschakelde transmissie. Wanneer u naar stand D schakelt, gebeurt het schakelen volledig automatisch zoals bij een conventionele automatische transmissie. De transmissie met dubbele koppeling maakt gebruik van een droge dubbele koppeling, die anders is dan de koppelomvormer van een automatische transmissie, en die zorgt voor een betere acceleratie tijdens het rijden Maar het wegrijden vanuit stilstand kan iets langzamer gaan dan bij een automatische transmissie. De droge koppeling brengt koppel over en geeft een direct rijgevoel dat anders kan aanvoelen dan bij een conventionele automatische transmissie met koppelomvormer. Dit kan beter merkbaar zijn bij wegrijden vanuit stilstand of lage snelheid. Bij het snel accelereren vanaf lage snelheden kan de motor met een hoog toerental gaan draaien, afhankelijk van de rijomstandigheden. Voor het soepel wegrijden vanuit stilstand helling op trapt u het gaspedaal in op een manier die past bij de omstandigheden. Als u bij lage snelheid uw voet van het gaspedaal haalt, kunt u voelen dat er sterk op de motor wordt afgeremd, vergelijkbaar met een handgeschakelde transmissie. Bij het helling af rijden kunt u de sportstand gebruiken en op de paddle shifters drukken om terug te schakelen Zo kunt u de snelheid regelen zonder te veel op het rempedaal te hoeven drukken. Bij het in en uitschakelen van de motor kunt u klikgeluiden horen wanneer het systeem een zelftest uitvoert. Dit is een normaal geluid bij een transmissie met dubbele koppeling