Instructieboekje, auto handleidingen

Het voertuig starten met hulpstartkabels - Hybride elektrisch voertuig (HEV)

Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) / Wat te doen bij pech / Het voertuig starten met hulpstartkabels - Hybride elektrisch voertuig (HEV)

WAARSCHUWING

De gassen rond de accu kunnen exploderen als ze worden blootgesteld aan vlammen, vonken of brandende sigaretten. Een explosie kan leiden tot schade aan het voertuig of letsel.

Accu's kunnen zwavelzuur bevatten, wat bij contact met de huid, ogen of kleding voor brandwonden kan zorgen.

Probeer niet uw voertuig aan te duwen. Hierdoor kan de transmissie beschadigd raken.

N.B.:  Deze procedure geldt alleen voor de 12 V accu onder de motorkap.

N.B.:  Ontkoppel de 12 V accu niet van het elektrische systeem van uw auto.

Uw auto voorbereiden

  1. Plaats de auto's zodanig dat ze elkaar niet raken.
  1. Controleer alle accuaansluitingen en verwijder eventueel buitensporige hoeveelheden corrosie voordat u de accukabels aansluit. Controleer of alle ventilatiedoppen stevig en vlak vastzitten.
  1. Zet de verwarmingsventilatoren van beide voertuigen aan als bescherming tegen piekstroom. Schakel alle andere accessoires uit.
Voor aansluiten hulpstartkabels

Voor aansluiten hulpstartkabels 

  1. Auto met bijna ontladen accu.
  2. Auto met hulpaccu.
  3. Positieve hulpstartkabel.
  4. Negatieve hulpstartkabel.

Uw auto heeft een accu met twee startkabels die bereikbaar zijn onder de motorkap, hoewel de accu zelf zich in de kofferruimte bevindt. Uw auto kan, net zoals gewone voertuigen, worden gestart door startkabels te bevestigen aan deze aansluitingen. De afbeelding hieronder toont de twee startkabels die worden gebruikt om uw auto met startkabels te starten.

Voor aansluiten hulpstartkabels 

  1. Negatieve startkabel (-).
  2. Positieve startkabel (+).

N.B.:  Verwijder de rode dop van de positieve startkabel (B) op uw auto, voordat u de kabels aansluit.

  1. Verbind de pluspool (+) van auto B met de pluspool (+) van auto A (kabel C). De posities van accu's kunnen variëren.
  1. Verbind de minpool (-) van auto B met de massaverbinding van auto A (kabel D).
N.B.:  Sluit de negatieve (-) kabel niet aan op brandstofleidingen, motorafdekkingen, het inlaatspruitstuk of elektrische onderdelen als massapunten.

WAARSCHUWING

Sluit het uiteinde van de tweede kabel niet aan op de minpool (-) van de te starten accu. Een vonk kan ervoor zorgen dat de gassen rond de accu exploderen.

Zorg ervoor dat de kabels niet met draaiende onderdelen in aanraking kunnen komen. Als u deze waarschuwing negeert, kan dat ernstig letsel of de dood tot gevolg hebben.

Uw voertuig starten
  1. Start de motor van auto B en laat deze met een matig hoog toerental draaien.
  1. Start de stilgevallen auto. Kijk op het instrumentenpaneel of de Ready to Drive-lamp brandt, omdat de benzinemotor eventueel niet start, terwijl de elektromotor wel werkt.
  1. Laat beide motoren minimaal drie minuten draaien alvorens de kabels los te koppelen.
N.B.:  Koppel de kabels in omgekeerde volgorde los.

    LESEN SIE MEHR:

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Brandstofafsluiter - Hybride elektrisch voertuig (HEV)

    WAARSCHUWINGLaat het brandstofsysteem controleren wanneer uw auto bij een aanrijding betrokken is geweest. Als u deze instructie negeert, kan dat brand, verwondingen of de dood tot gevolg hebben. N.B.:  Wanneer u uw auto opnieuw probeert te starten nadat de brandstof is uitgeschakeld, controleert de auto dat diverse systemen veilig opnieuw gestart kunnen worden.Wanneer de auto bepaalt dat de systemen veilig zijn, wordt u toegestaan om de auto opnieuw te starten.

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Het voertuig starten met hulpstartkabels - Behalve: Hybride elektrisch voertuig (HEV)

    WAARSCHUWINGHoud accu's buiten het bereik van kinderen. Accu's bevatten zwavelzuur. Voorkom contact met huid, ogen of kleding. Wanneer u in de buurt van een accu werkt, moet u uw ogen beschermen tegen mogelijke spatten van de zuuroplossing. Wanneer accuzuur op de huid of in de ogen komt, spoel dan onmiddellijk en gedurende minstens 15 minuten met water af en zorg direct voor medische hulp. Zoek direct medische hulp wanneer accuzuur is doorgeslikt. Bij accu's komen explosieve gassen vrij, die tot persoonlijk letsel kunnen leiden. Zorg daarom dat er geen vuur, vonken of verlichting bij de accu in de buurt zijn. Wanneer u in de buurt van een accu werkt, moet u uw gezicht steeds afschermen en uw ogen beschermen. Zorg steeds voor goede ventilatie.

     Peugeot 508 Eerste generatie - Instructieboekje (2011-2018) > Onderhoudsindicator

    De onderhoudsindicator geeft aan hoeveel kilometer u nog verwijderd bent van de eerstvolgende onderhoudsbeurt volgens het onderhoudsschema van de fabrikant. Deze afstand wordt berekend vanaf de laatste nulstelling van de onderhoudsindicator op basis van het aantal afgelegde kilometers en de verstreken tijd sinds de laatste onderhoudsbeurt.