Instructieboekje, auto handleidingen

Onderhoud

Onderhoud en reparatie

Om veilig en zuinig te kunnen rijden is het van essentieel belang dat uw auto goed verzorgd en onderhouden wordt. Lexus raadt u aan uw auto als volgt te onderhouden:

Periodiek onderhoud

Laat het onderhoud aan uw auto uitvoeren volgens het onderhoudsschema.

(Zie voor meer informatie betreffende het onderhoudsschema het onderhoudsboekje en het garantieboekje.)

Zelf uit te voeren onderhoud

Hoe zit het met zelf uit te voeren onderhoud? Als u een beetje technisch inzicht en wat eenvoudig gereedschap hebt, zijn veel onderhoudswerkzaamheden zelf uit te voeren.

Houd er echter rekening mee dat voor bepaalde werkzaamheden speciaal gereedschap en kennis benodigd zijn. Dit soort werkzaamheden kunt u beter overlaten aan een deskundig monteur. Zelfs als u een ervaren doe-het-zelfmonteur bent, raden wij u aan om reparaties en onderhoud door een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige uit te laten voeren. Een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur houdt de onderhoudshistorie van uw Lexus bij, wat handig kan zijn als u ooit werkzaamheden moet laten uitvoeren die onder de garantie vallen. Indien u de onderhoudswerkzaamheden door een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige dan een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur laat uitvoeren, raden wij u aan te vragen of de onderhoudshistorie kan worden bijgehouden.

■Waar naartoe voor goed onderhoud? Om uw auto in de best mogelijke staat te houden, raadt Lexus u aan om alle onderhoudswerkzaamheden, inspecties en reparaties te laten uitvoeren door een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige. Laat door de garantie gedekte reparaties en servicewerkzaamheden uitvoeren door een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur, die originele Lexus-onderdelen gebruikt bij het oplossen van eventuele problemen met uw auto. Er kunnen ook voordelen aan zitten om niet door de garantie gedekte reparaties en servicewerkzaamheden te laten uitvoeren door een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur, die u met zijn expertise kan helpen eventuele problemen met uw auto op te lossen.

Uw erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige voert alle onderhoudswerkzaamheden aan uw auto betrouwbaar en tegen zo laag mogelijke kosten uit, dankzij zijn ervaring met auto's van het merk Lexus.

■Wanneer moet uw auto worden gerepareerd? Wees attent op veranderingen in de prestaties en geluiden en op zichtbare tekenen die erop wijzen dat onderhoud noodzakelijk is. Een paar belangrijke aanwijzingen zijn:

  • De motor hapert, stottert of slaat over
  • Een merkbaar verlies aan trekkracht
  • Vreemde motorgeluiden
  • Sporen van lekkage onder de auto (na gebruik van de airconditioning is waterlekkage echter normaal)
  • Verandering in het uitlaatgeluid (dit kan wijzen op een zeer gevaarlijk koolmonoxidelek.

    Rijd met alle ruiten open en laat het uitlaatsysteem onmiddellijk controleren).

  • Abnormaal zachte banden, ongewoon veel bandengepiep bij het nemen van bochten of ongelijkmatige bandenslijtage
  • De auto trekt naar één kant, terwijl u rechtuitrijdt op een vlakke weg
  • Vreemde geluiden die kennelijk in verband staan met de bewegingen van de wielophanging
  • Verlies van remkracht; "sponzig" aanvoelend rempedaal; het pedaal kan bijna tot op de vloer worden ingetrapt; scheeftrekken van de auto bij remmen
  • Koelvloeistoftemperatuur voortdurend hoger dan normaal

Als u een van deze zaken merkt, laat dan uw auto zo snel mogelijk nakijken door een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige. Mogelijk moet uw auto afgesteld of gerepareerd worden.

WAARSCHUWING

■Wanneer uw auto niet volgens de voorschriften is onderhouden Onjuist onderhoud kan ernstige schade aan de auto en ernstig letsel veroorzaken.

■ Omgaan met de 12V-accu 12V-accupolen, aansluitingen en bijbehorende onderdelen bevatten lood. Een loodvergiftiging kan hersenbeschadiging veroorzaken. Was daarom na werkzaamheden altijd uw handen.

    LESEN SIE MEHR:

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Reinigen en beschermen van het interieur van uw auto

    Voer het volgende uit om het interieur van uw auto te beschermen en in perfecte staat te houden: Beschermen van het interieur Verwijder vuil en stof met een stofzuiger. Veeg vuile oppervlakken schoon met een in lauw water gedompelde doek. Als het vuil niet kan worden verwijderd, verwijder het dan met een zachte doek met water met ongeveer 1% reinigingsmiddel.

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Onderhoud, zelf uit te voeren

     KIA Optima (JF) - Instructieboekje (2015-2020) > Interieurverlichting

    LET OP Laat de interieurverlichting niet te lang branden als de motor niet draait. Hierdoor kan de accu ontladen raken. WAARSCHUWING Gebruik de interieurverlichting niet wanneer u in het donker rijdt. Doordat de interieurverlichting het zicht kan beperken, kunnen ongevallen ontstaan.