Instructieboekje, auto handleidingen

Waarschuwingssymbolen

De betekenis van de waarschuwingssymbolen aan de bovenzijde van de 12Vaccu is als volgt:

Onderhoud, zelf uit te voeren

■ Voorzorgsmaatregelen voor het opladen van de accu Tijdens het opladen van de 12V-accu ontstaat het licht ontvlambare en explosieve waterstof.

Houd u daarom voor het opladen aan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Als de 12V-accu in de auto is gemonteerd, moet voorafgaand aan het opladen de massakabel worden losgenomen.
  • Zorg ervoor dat de acculader tijdens het aansluiten en losnemen van de accuklemmen is uitgeschakeld.

■ Na het laden/aansluiten van de 12V-accu

  • Mogelijk start het hybridesysteem niet. Volg de onderstaande procedure om het systeem te initialiseren.
  1. Zet de selectiehendel in stand P.
  2. Open en sluit een van de portieren.
  3. Schakel het hybridesysteem weer in.
  • Nadat de 12V-accu losgenomen is geweest en weer is aangesloten, is het wellicht niet meteen mogelijk om de portieren met het Smart entry-systeem met startknop te ontgrendelen.

    Gebruik in dat geval de afstandsbediening of de mechanische sleutel om de portieren te vergrendelen of ontgrendelen.

  • Start het hybridesysteem met het contact in stand ACC. Het hybridesysteem kan niet worden gestart als het contact UIT staat. Het hybridesysteem werkt vanaf de tweede poging echter normaal.
  • De stand van het contact wordt door de auto geregistreerd. Als de 12V-accu weer wordt aangesloten, keert de startknop terug naar de stand die was geselecteerd voordat de 12V-accu werd losgenomen. Zorg ervoor dat het contact UIT wordt gezet voordat u de 12V-accu losneemt. Wees extra voorzichtig als niet bekend is wat de stand van de startknop was voordat de 12V-accu werd losgenomen.

Neem, als het systeem na meerdere pogingen nog niet start, contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

WAARSCHUWING

■ Chemicaliën in de 12V-accu Het zwavelzuur in de 12V-accu is giftig en bijtend en kan het ontstaan van het licht ontvlambare en explosieve waterstof veroorzaken. Neem bij werkzaamheden bij of aan de 12V-accu de volgende voorzorgsmaatregelen in acht om ernstig letsel te voorkomen:

  • Veroorzaak geen vonken met gereedschap.
  • Rook nooit en steek nooit een lucifer of een aansteker aan bij de 12V-accu.
  • Voorkom dat ogen, huid of kleren in contact komen met de elektrolyt.
  • Adem of slik nooit elektrolyt in.
  • Gebruik een veiligheidsbril als u bij de 12V-accu bezig bent.
  • Laat kinderen niet in de buurt spelen als u met de 12V-accu bezig bent.

Een veilige plaats voor het opladen van de 12V-accu Laad de 12V-accu altijd op in een open ruimte. Laad de 12V-accu niet op in een garage of in een afgesloten ruimte waar onvoldoende ventilatie is.

■ Procedure voor het opladen van de 12V-accu Laad de accu alleen op met een druppellader (4 A - 5 A). Het opladen van een 12Vaccu met een snellader kan een explosie veroorzaken.

■ Noodmaatregelen met betrekking tot elektrolyt

  • Als er elektrolyt in uw ogen terechtkomt.

    Spoel de ogen minstens 15 minuten met water en schakel direct medische hulp in.

    Blijf zo mogelijk water met een spons of doek op de ogen deppen, terwijl u naar een arts of het ziekenhuis gaat.

  • Als er elektrolyt op uw huid terechtkomt.

    Was de huid zorgvuldig met veel water. Als het pijn doet of brandt, roept u meteen medische hulp in.

  • Als er elektrolyt op uw kleding terechtkomt.

    De elektrolyt kan via de kleding op uw huid terechtkomen. Trek onmiddellijk de kleding uit en volg, indien nodig, de procedure zoals hierboven beschreven.

  • Als u per ongeluk elektrolyt binnenkrijgt.

    Drink zo veel mogelijk water of melk. Schakel zo snel mogelijk medische hulp in.

Vervangen van de 12V-accu Gebruik alleen een voor deze auto ontworpen 12V-accu. Anders kan er gas (waterstof) in het passagierscompartiment komen, waardoor brand of een explosie kan ontstaan.

Neem voor de vervanging van de 12V-accu contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

 

OPMERKING

■Wanneer de 12V-accu wordt opgeladen Laad de 12V-accu nooit op wanneer het hybridesysteem in werking is. Controleer ook of alle accessoires zijn uitgeschakeld.

    LESEN SIE MEHR:

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Plaats

    De 12V-accu bevindt zich links in de bagageruimte. Verwijderen van de afdekkap van de 12V-accu

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Banden

     KIA Optima (JF) - Instructieboekje (2015-2020) > Bediening Dual clutch transmissie

    De transmissie met dubbele koppeling heeft zeven versnellingen vooruit en één versnelling achteruit De verschillende versnellingen worden automatisch ingeschakeld in stand D (rijden). WAARSCHUWING Om het risico op ernstig of dodelijk letsel te beperken: Controleer ALTIJD de omgeving rond de auto op de aanwezigheid van personen, in het bijzonder kinderen, voordat u de transmissie in stand D (rijden) of R (achteruit) zet. Controleer altijd of stand P is ingeschakeld, trek de parkeerrem volledig aan en zet het contact in de stand LOCK/OFF voordat u de auto verlaat. Als deze voorzorgsmaatregelen niet worden opgevolgd kan de auto onverwacht en plotseling in beweging komen. Rem op een glad wegdek niet snel af op de motor (schakelen vanuit een hoge naar een lage versnelling). Anders kan de auto in een slip raken en een ongeval veroorzaken. De transmissie met dubbele koppeling geeft het rijgevoel van een handgeschakelde transmissie maar met het gebruiksgemak van een automatische transmissie. In tegenstelling tot een conventionele automatische transmissie is het schakelen bij de transmissie met dubbele koppeling voelbaar (en hoorbaar). U kunt deze transmissie beschouwen als een automatisch schakelende handgeschakelde transmissie. Wanneer u naar stand D schakelt, gebeurt het schakelen volledig automatisch zoals bij een conventionele automatische transmissie. De transmissie met dubbele koppeling maakt gebruik van een droge dubbele koppeling, die anders is dan de koppelomvormer van een automatische transmissie, en die zorgt voor een betere acceleratie tijdens het rijden Maar het wegrijden vanuit stilstand kan iets langzamer gaan dan bij een automatische transmissie. De droge koppeling brengt koppel over en geeft een direct rijgevoel dat anders kan aanvoelen dan bij een conventionele automatische transmissie met koppelomvormer. Dit kan beter merkbaar zijn bij wegrijden vanuit stilstand of lage snelheid. Bij het snel accelereren vanaf lage snelheden kan de motor met een hoog toerental gaan draaien, afhankelijk van de rijomstandigheden. Voor het soepel wegrijden vanuit stilstand helling op trapt u het gaspedaal in op een manier die past bij de omstandigheden. Als u bij lage snelheid uw voet van het gaspedaal haalt, kunt u voelen dat er sterk op de motor wordt afgeremd, vergelijkbaar met een handgeschakelde transmissie. Bij het helling af rijden kunt u de sportstand gebruiken en op de paddle shifters drukken om terug te schakelen Zo kunt u de snelheid regelen zonder te veel op het rempedaal te hoeven drukken. Bij het in en uitschakelen van de motor kunt u klikgeluiden horen wanneer het systeem een zelftest uitvoert. Dit is een normaal geluid bij een transmissie met dubbele koppeling