Instructieboekje, auto handleidingen

Als uw auto oververhit raakt

Het volgende kan erop duiden dat de auto oververhit raakt.

  • De naald van de koelvloeistoftemperatuurmeter komt in het rode gebied of u merkt dat het hybridesysteem minder vermogen levert. (De auto accelereert bijvoorbeeld niet als het gaspedaal wordt ingetrapt.)
  • "Engine Coolant Temp High Stop in a Safe Place See Owner's Manual (Temperatuur koelvloeistof te hoog. Breng auto op veilige plaats tot stilstand.

    Raadpleeg handleiding)" of "Hybrid System Overheated Reduced Output Power" (Hybridesysteem oververhit. Gereduceerd uitgangsvermogen) wordt weergegeven op het multi-informatiedisplay.

  • Er komt stoom onder de motorkap uit.

Correctieprocedures

■ Als de naald van de koelvloeistoftemperatuurmeter in het rode gebied komt

1. Breng de auto op een veilige plaats tot stilstand en schakel de airconditioning en vervolgens het hybridesysteem uit.

2. Als er stoom te zien is: Open, nadat de stoom is verdwenen, voorzichtig de motorkap.

Als er geen stoom te zien is: Open voorzichtig de motorkap.

3. Controleer nadat het hybridesysteem voldoende is afgekoeld de slangen en het radiateurblok (radiateur) op sporen van lekkage.

  1. Radiateur
  2. Koelventilatoren

Neem bij lekkage van een grote hoeveelheid koelvloeistof onmiddellijk contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

4. Het koelvloeistofniveau is correct als het zich tussen de streepjes FULL en LOW bevindt.

  1. Reservoir
  2. FULL (maximaal)
  3. LOW (minimaal)

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

5. Vul indien nodig koelvloeistof bij.

In noodgevallen mag ook water gebruikt worden als u geen koelvloeistof bij de hand hebt.

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

6. Schakel het hybridesysteem en de airconditioning in en controleer of de koelventilatoren van de radiateur draaien en of er geen koelvloeistof lekt uit de radiateur of de slangen.

De koelventilatoren gaan draaien als de airconditioning wordt ingeschakeld direct na een koude start. Controleer of de ventilatoren draaien door ernaar te luisteren en te voelen of er luchtstroom is. Schakel als u hier niet zeker van bent de airconditioning nog een aantal keer in en uit.

(De ventilatoren werken mogelijk niet bij temperaturen beneden het vriespunt.)

7. Als de koelventilatoren niet draaien: Schakel het hybridesysteem onmiddellijk uit en neem contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

Als de ventilatoren draaien: Laat de auto controleren door de dichtstbijzijnde erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

■ Als "Hybrid System Overheated Reduced Output Power (Hybridesysteem oververhit. Gereduceerd uitgangsvermogen)" wordt weergegeven op het multi-informatiedisplay

1. Breng de auto op een veilige plaats tot stilstand.

2. Schakel het hybridesysteem uit en open de motorkap voorzichtig.

3. Controleer nadat het hybridesysteem is afgekoeld de slangen en het radiateurblok (radiateur) op sporen van lekkage.

  1. Radiateur
  2. Koelventilatoren

Neem bij lekkage van een grote hoeveelheid koelvloeistof onmiddellijk contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

4. Het koelvloeistofniveau is correct als het zich tussen de streepjes F en L bevindt.

  1. Reservoir
  2. F
  3. L

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

5. Vul indien nodig koelvloeistof bij.

In noodgevallen mag ook water gebruikt worden als u geen koelvloeistof bij de hand hebt.

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

6. Start het hybridesysteem en controleer of "Hybrid System Overheated Reduced Output Power" (Hybridesysteem oververhit. Gereduceerd uitgangsvermogen) op het multi-informatiedisplay wordt weergegeven.

Als de melding niet verdwijnt: Schakel het hybridesysteem uit en neem contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

Als de melding niet wordt weergegeven: Laat de auto controleren door de dichtstbijzijnde erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

WAARSCHUWING

■ Bij controles in de motorruimte van uw auto Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht.

Het niet in acht nemen van de voorzorgsmaatregelen kan ernstig letsel, zoals brandwonden, tot gevolg hebben.

  • Als er stoom onder de motorkap vandaan komt, open de motorkap dan niet voordat de stoom is verdwenen. De motorruimte kan zeer heet zijn.
  • Controleer nadat het hybridesysteem is uitgeschakeld of het controlelampje READY uit is.

    Als het hybridesysteem in werking is, kan de benzinemotor automatisch worden gestart of kan de koelventilator automatisch aanslaan, ook nadat de benzinemotor is uitgeschakeld. Kom niet in de buurt van bewegende delen zoals de riem en ventilator en raak ze niet aan. Als uw vingers of kledingstukken (stropdas, sjaal) ertussen komen, kan ernstig letsel het gevolg zijn.

  • Draai de dop van het koelvloeistofreservoir of de vuldop voor de koelvloeistof niet los als het hybridesysteem en de radiateur heet zijn.

    Er kan hete stoom of koelvloeistof uit spuiten.

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

 

OPMERKING

■ Bijvullen van koelvloeistof motor/vermogensregeleenheid Vul langzaam koelvloeistof bij nadat het hybridesysteem voldoende is afgekoeld. Het te snel bijvullen van koelvloeistof bij een heet hybridesysteem kan schade aan het hybridesysteem veroorzaken.

Voorkomen van beschadigingen aan het koelsysteem Houd u aan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Zorg dat de koelvloeistof niet verontreinigd raakt (bijvoorbeeld met zand of stof)
  • Gebruik geen koelvloeistofadditief.

    LESEN SIE MEHR:

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Als de 12V-accu is ontladen

    Als de 12V-accu ontladen is, kan het hybridesysteem met behulp van de onderstaande procedures worden gestart. U kunt ook contact opnemen met een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Als de auto vast komt te zitten

    Voer de volgende procedures uit als de banden doorslippen of als de auto vastzit in modder, sneeuw, enz.: 1. Schakel het hybridesysteem uit. Activeer de parkeerrem en zet de selectiehendel in stand P.

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Auto's zonder trekhaak

    Het detectiegebied bevindt zich in het midden van de achterbumper.Auto's met trekhaak