Instructieboekje, auto handleidingen

Als de 12V-accu is ontladen

Als de 12V-accu ontladen is, kan het hybridesysteem met behulp van de onderstaande procedures worden gestart.

U kunt ook contact opnemen met een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

Als u de beschikking hebt over een set startkabels en een tweede voertuig met een 12V-accu, kunt u uw auto starten met behulp van de onderstaande hulpstartprocedure.

1. Controleer of u de elektronische sleutel bij u hebt.

Als u de startkabels aansluit, kan het alarm afgaan of kunnen de portieren worden vergrendeld, afhankelijk van de situatie.

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

2. Open de motorkap en het deksel van de zekeringenkast.

  1. Verwijder de clips.
  2. Druk de borglippen aan beide zijden in om het deksel te ontgrendelen en til het deksel eraf terwijl u aan het borgplaatje trekt.

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

3. Open het deksel van de speciale hulpstartaansluiting.

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

4. Sluit de startkabels als volgt aan:

Stappen die genomen moeten worden in noodgevallen

  1. Sluit de positieve startkabel aan op de speciale hulpstartaansluiting van uw auto.
  2. Sluit de andere zijde van de positieve startkabel aan op de positieve accupool (+) van de tweede auto.
  3. Sluit de negatieve startkabel aan op de negatieve accupool (-) van de tweede auto.
  4. Sluit de andere zijde van de negatieve startkabel aan op de auto met de ontladen accu op een stevig, stilstaand, niet gelakt metalen punt, ver weg van de hulpstartaansluiting en bewegende delen, zoals aangegeven in de afbeelding.

5. Start de motor van de tweede auto. Verhoog het motortoerental iets en laat de motor gedurende ongeveer 5 minuten met het verhoogde toerental draaien om de 12V-accu van uw auto op te laden.

6. Open en sluit een van de portieren terwijl het contact UIT staat.

7. Laat de motor van de tweede auto met een iets verhoogd toerental draaien en start het hybridesysteem van uw auto door het contact AAN te zetten.

8. Controleer of het controlelampje READY gaat branden. Neem contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige als het controlelampje niet gaat branden.

9. Verwijder de startkabels als het hybridesysteem gestart is in exact de omgekeerde volgorde van aansluiten.

Laat zodra de hybridesysteem is gestart, de auto zo snel mogelijk controleren door een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

Starten van het hybridesysteem wanneer de 12V-accu ontladen is Het hybridesysteem kan niet worden gestart door de auto aan te duwen.

Voorkomen van ontlading van de 12V-accu

  • Zet de koplampen en het audiosysteem uit als het hybridesysteem is uitgeschakeld.
  • Schakel niet-noodzakelijke elektrische verbruikers uit als er gedurende langere tijd met lage snelheden gereden wordt, bijvoorbeeld in een file.

Opladen van de 12V-accu De 12V-accu zal geleidelijk aan ontladen, zelfs wanneer de auto niet in gebruik is. Dit wordt veroorzaakt door natuurlijke ontlading en het effect van bepaalde elektrische apparatuur. Als de auto langere tijd niet gebruikt wordt, kan de 12V-accu ontladen en kan het hybridesysteem mogelijk niet meer worden gestart. (De 12V-accu laadt automatisch op wanneer het hybridesysteem in werking is.)

Bij het bijladen of vervangen van de 12V-accu

  • Wanneer de 12V-accu is ontladen, is het in sommige gevallen niet mogelijk om de portieren te ontgrendelen met het Smart entry-systeem met startknop. Gebruik de afstandsbediening of de mechanische sleutel om de portieren te vergrendelen of te ontgrendelen.
  • Mogelijk start het hybridesysteem niet bij de eerste poging nadat de 12V-accu weer is opgeladen, maar start hij wel normaal na de tweede poging. Dit wijst niet op een storing.
  • De stand van het contact wordt door de auto geregistreerd. Wanneer de 12V-accu weer wordt aangesloten, keert het systeem terug naar de stand die was geselecteerd voordat de 12V-accu ontladen was. Zorg dat het contact UIT staat voordat de 12V-accu wordt losgenomen.

    Wees extra voorzichtig bij het aansluiten van de 12V-accu wanneer u niet zeker weet in welke stand het contact stond voordat de 12V-accu werd opgeladen.

WAARSCHUWING

■ Voorkomen van brand en explosie van de 12V-accu Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht om te voorkomen dat het licht ontvlambare gas dat uit de 12V-accu kan komen, per ongeluk tot ontbranding komt:

  • Zorg ervoor dat de startkabel aangesloten wordt op de juiste accupool en niet per ongeluk in aanraking komt met een ander onderdeel dan de bedoelde accupool.
  • Zorg ervoor dat de op de "+"-pool aangesloten startkabel niet in contact komt met andere onderdelen of metalen oppervlakken, zoals metalen steunen en ongelakt metaal.
  • Laat de "+" en "-" klemmen van de startkabels niet in contact komen met elkaar.
  • Rook niet en gebruik geen lucifers, aanstekers en open vuur in de buurt van de 12V-accu.

Voorzorgsmaatregelen 12V-accu De 12V-accu bevat giftige en corrosieve elektrolyt en de onderdelen van de accu bevatten lood en loodhoudende samenstellingen. Neem bij het omgaan met de 12Vaccu de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Draag bij het werken met de 12V-accu altijd een veiligheidsbril en zorg ervoor dat de accuvloeistof niet in contact komt met de huid, kleding of de carrosserie van de auto.
  • Leun niet over de 12V-accu heen.
  • Was vloeistof van de 12V-accu die op de huid of in de ogen terecht is gekomen direct weg met water en raadpleeg een arts.

    Bedek de plaats waar de accuvloeistof op terechtgekomen is met een natte spons of doek totdat er medische hulp kan worden verkregen.

  • Was altijd uw handen nadat u de accudrager, de accupolen en andere accu-gerelateerde onderdelen hebt aangeraakt.
  • Houd kinderen uit de buurt van de 12V-accu.

■ Na het laden van de 12V-accu Laat de 12V-accu zo snel mogelijk controleren door een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

Als de 12V-accu verouderd raakt en nog wordt gebruikt, kan een onwelriekend gas worden uitgestoten. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de passagiers.

Vervangen van de 12V-accu

 

OPMERKING

■Omgaan met startkabels Zorg er bij het aansluiten van de startkabels voor dat deze niet verstrikt raken in de koelventilatoren of de ventilatorriem.

Speciale hulpstartaansluiting De speciale hulpstartaansluiting moet worden gebruikt als de 12V-accu in een noodgeval vanuit een andere auto wordt geladen. Gebruik de speciale hulpstartaansluiting niet om een andere auto op te laden.

    LESEN SIE MEHR:

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Starten van het hybridesysteem

    1. Controleer of de selectiehendel in stand P staat en trap het rempedaal in. 2. Raak de startknop aan met de zijde van de elektronische sleutel met daarop het Lexus-embleem. Wanneer de elektronische sleutel wordt gedetecteerd, klinkt er een zoemer en wordt het contact AAN gezet.

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Als uw auto oververhit raakt

    Het volgende kan erop duiden dat de auto oververhit raakt. De naald van de koelvloeistoftemperatuurmeter komt in het rode gebied of u merkt dat het hybridesysteem minder vermogen levert. (De auto accelereert bijvoorbeeld niet als het gaspedaal wordt ingetrapt.) "Engine Coolant Temp High Stop in a Safe Place See Owner's Manual (Temperatuur koelvloeistof te hoog. Breng auto op veilige plaats tot stilstand.

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Onderbrekingsschakelaar hoogspanningsaccu

    De hoogspanningsuitschakelprocedure schakelt de stroom uit van de hoogspanningsaccu na een botsing of wanneer er hard tegen uw auto aangestoten wordt. Druk op de START/STOP-knop om het contact uit te zetten. Trap het rempedaal in en druk op de START/STOP-knop. Als uw auto na deze procedure nog geen stroom heeft, herhaalt u stap 1 en 2 maximaal tweemaal. N.B.:  Tijdens dit proces detecteert uw auto of het elektrisch systeem veilig is en wordt het systeem opnieuw geactiveerd. Zodra uw auto vaststelt dat het elektrisch systeem veilig is, kunt u uw auto zoals gewoonlijk starten door de contactsleutel te draaien of door het rempedaal in te trappen terwijl u op de START/STOP-knop duwt.