Instructieboekje, auto handleidingen

Voertuiggewicht

In dit deel vindt u informatie over de juiste manier van beladen van uw auto en/of aanhanger, zodat u ervoor kunt zorgen dat u het maximaal toelaatbaar totaalgewicht, met of zonder aanhanger, niet overschrijdt. Een juiste manier van beladen zorgt ervoor dat de prestaties van de auto zo min mogelijk in negatieve zin beïnvloed worden. Zorg ervoor dat u, voordat u uw auto gaat beladen, weet wat de volgende termen betekenen, zodat u uw auto, met of zonder aanhanger, op de juiste manier kunt beladen. De informatie vindt u bij de specificaties en op het typeplaatje:

Rijklaar gewicht

Dit is het gewicht van de auto met een volle brandstoftank en de complete standaarduitrusting. Dit gewicht is zonder passagiers, lading en extra uitrusting.

Leeggewicht

Dit is het gewicht van de auto bij aflevering plus het gewicht van de achteraf gemonteerde uitrusting.

Belading

Dit getal heeft betrekking op al het gewicht dat opgeteld wordt bij het rijklaar gewicht, dus het gewicht van de lading en de extra uitrusting.

GAV (maximale asbelasting)

Dit is het totaalgewicht op elke as (voor en achter) opgebouwd uit het rijklaar gewicht en de totale belasting.

GAVR (maximale toelaatbare asbelasting)

Dit is de maximale toegestane belasting op een enkele as (voor of achter). Deze cijfers staan op het typeplaatje. De totale belasting op een as mag de GAWR nooit overschrijden.

GVW (maximaal toelaatbaar totaalgewicht)

Dit is het rijklaar gewicht plus het gewicht van de lading en van de passagiers.

GVWR (maximale massa voertuig)

Dit is het maximaal toelaatbaar gewicht van de volledig belaste auto (inclusief opties, uitrusting, passagiers en lading) De maximale massa van voertuig (GVWR) staat op het typeplaatje.

Overbeladen

WAARSCHUWING  Voertuiggewicht De maximale asbelasting (GAWR) en de maximale massa van het voertuig (GVWR) staan vermeld op het typeplaatje bevestigd aan het bestuurdersportier (of voorpassagiersportier). Het overschrijden van deze waardes kan een ongeval of schade aan de auto veroorzaken. U kunt het gewicht van uw lading berekenen door de voorwerpen (en personen) vooraf te wegen. Wees voorzichtig uw auto niet te overbeladen.

    LESEN SIE MEHR:

     KIA Optima (JF) - Instructieboekje (2015-2020) > Rijden met een aanhanger

    Voor het rijden met een aanhanger is enige ervaring vereist. Ga, voordat u zich op de openbare weg begeeft, eerst oefenen met het rijden met een aanhanger Probeer vertrouwd te raken met het gewijzigde stuur en remgedrag Houd altijd in gedachten dat de auto met aanhanger langer is en minder snel reageert Controleer voordat u gaat rijden de bevestiging van de koppeling en de losbreekvoorziening, de elektrische aansluiting, de verlichting, de banden en de afstelling van de spiegels. Als de aanhanger is voorzien van elektrische remmen, controleer dan de remmen door langzaam te gaan rijden met de aanhanger en de remmen handmatig te bekrachtigen. Dit is tevens een goede controle van de elektrische aansluiting Controleer tijdens het rijden af en toe of de lading nog goed vastzit en of de verlichting en de remmen nog werken.

     KIA Optima (JF) - Instructieboekje (2015-2020) > Wat te doen in een noodgeval

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Parkeerhulp achter

    De achtersensoren werken alleen als de transmissie in de achteruit (R) staat. Met het dichter naderen van het obstakel, neemt het tempo van de akoestische waarschuwingssignalen toe. Als het obstakel minder dan 30 cm ver is, klinkt het geluidssignaal continu. Als het systeem verder dan 30 cm vanaf de hoeken van de bumper een voorwerp herkent dat stilstaat of van de auto af beweegt, klinkt het geluid maar 3 seconden. Zodra het systeem een naderend voorwerp ontdekt, klinkt de waarschuwing opnieuw. Het sensorbereik beslaat tot 1,8 m vanaf de achterbumper. Er is mogelijk een kleiner detectiegebied rond de bumperhoeken.