Instructieboekje, auto handleidingen

Voorzorgsmaatregelen hybridesysteem

Wees voorzichtig met het hybridesysteem, aangezien dit een hoogspanningssysteem (max. ongeveer 650 V) bevat, evenals onderdelen die extreem heet worden als het hybridesysteem in werking is. Volg de aanwijzingen op de waarschuwingslabels op.

Hybridesysteem

De afbeelding dient slechts ter illustratie en wijkt mogelijk af van de werkelijkheid.

  1. Waarschuwingslabel
  2. Vermogensregeleenheid
  3. Elektromotor (tractiemotor)
  4. Batterijpakket (tractiebatterij)
  5. Servicestekker
  6. Hoogspanningskabels (oranje)
  7. Aircocompressor

Ventilatieopening batterijpakket (tractiebatterij)

De rechterzijkant van de achterleuning is voorzien van een ventilatieopening voor de koeling van het batterijpakket (tractiebatterij). Als deze ventilatieopening wordt afgedekt, kan het batterijpakket oververhit raken, waardoor het door het batterijpakket geleverde vermogen afneemt.

Hybridesysteem

Uitschakelsysteem voor noodgevallen

Het uitschakelsysteem voor noodgevallen zorgt ervoor dat het hoogspanningssysteem en de brandstofpomp worden uitgeschakeld als de botsingssensor een aanrijding met een kracht boven een bepaalde drempelwaarde heeft gesignaleerd, om de kans op een elektrische schok en brandstoflekkage tot een minimum te beperken. Als het uitschakelsysteem voor noodgevallen in werking is getreden, kunt u uw auto niet meer starten. Neem contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige om het hybridesysteem weer te starten.

Waarschuwingsmelding hybridesysteem

Als er een storing in het hybridesysteem optreedt, of als het systeem onjuist wordt bediend, wordt automatisch een melding weergegeven.

Lees de op het multi-informatiedisplay weergegeven waarschuwingsmelding en volg de aanwijzingen op.

Hybridesysteem

■ Als er een waarschuwingslampje gaat branden of een waarschuwingsmelding wordt weergegeven of als de 12V-accu wordt losgekoppeld Mogelijk start het hybridesysteem niet. Probeer in dit geval het systeem opnieuw te starten.

Neem contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige als het controlelampje READY niet gaat branden.

■ Als de brandstof opraakt Als de brandstof op is en het hybridesysteem niet kan worden gestart, vult u de tank met ten minste de hoeveelheid benzine die nodig is om het waarschuwingslampje laag brandstofniveau uit te laten gaan. Als er slechts een kleine hoeveelheid brandstof in de tank zit, kan het hybridesysteem mogelijk niet worden gestart. (De standaardhoeveelheid brandstof is ongeveer 10 liter, als de auto op een vlakke ondergrond staat. Deze waarde kan afwijken als de auto op een helling staat. Vul brandstof bij wanneer de auto schuin staat.)

■ Elektromagnetische golven

  • De hoogspanningsonderdelen en -kabels van hybrideauto's zijn voorzien van een afscherming voor elektromagnetische golven en zenden ongeveer net zo veel elektromagnetische golven uit als conventionele auto's met een benzinemotor, of elektronische huishoudapparatuur.
  • Uw auto kan storingen veroorzaken in niet-originele audio-onderdelen.

■ Batterijpakket (tractiebatterij) De levensduur van het batterijpakket (tractiebatterij) is beperkt. De levensduur van het batterijpakket (tractiebatterij) kan veranderen afhankelijk van de rijstijl en de rijomstandigheden.

■ Declaration of conformity De uitstoot van waterstof van dit model voldoet aan reglement ECE100 (voor de veiligheid van elektrisch aangedreven auto's met batterijen).

WAARSCHUWING

■ Voorzorgsmaatregelen hoogspanningssysteem Deze auto heeft zowel hoogspanningssystemen (wissel- en gelijkspanning) als een 12V-systeem. Beide hoogspanningssystemen (wissel- en gelijkspanning) zijn zeer gevaarlijk en kunnen zeer ernstig letsel, ernstige brandwonden en elektrische schokken veroorzaken.

  • Verwijder of vervang nooit hoogspanningscomponenten, hoogspanningskabels en de stekkers ervan, raak ze niet aan en haal ze niet uit elkaar.
  • Het hybridesysteem wordt na het starten heet, aangezien het systeem gebruikmaakt van hoogspanning. Wees alert op zowel hoogspanning als hoge temperaturen en volg altijd de aanwijzingen op de waarschuwingslabels op.
  • Open nooit de klep onder het opbergvak in de bodem van de bagageruimte waarachter zich de servicestekker bevindt. De servicestekker, waar hoogspanning op staat, wordt alleen gebruikt bij onderhoud aan de auto.

Hybridesysteem

■Waarschuwingen voor het geval de auto bij een ongeval betrokken raakt Neem de volgende voorschriften in acht om de kans op ernstig letsel te beperken:

  • Duw of sleep uw auto indien mogelijk van de weg, activeer de parkeerrem, zet de selectiehendel in stand P en schakel het hybridesysteem uit.
  • Raak de onderdelen, kabels en stekkers waar hoogspanning op staat niet aan.
  • Als binnen of buiten de auto elektrische bedrading blootligt, kan er een elektrische schok optreden. Raak blootliggende elektrische bedrading nooit aan.
  • Raak bij een eventuele vloeistoflekkage de vloeistof niet aan omdat het geconcentreerde alkalische elektrolyt uit het batterijpakket (tractiebatterij) kan zijn. Spoel vloeistof die op uw huid of in uw ogen terecht is gekomen direct af met veel water of, indien mogelijk, met boorwater. Schakel onmiddellijk medische hulp in.
  • Stap zo snel mogelijk uit als er brand uitbreekt in de hybrideauto. Gebruik nooit een brandblusser die niet is bedoeld voor het blussen van brand als gevolg van een elektrische storing. Zelfs het gebruik van een geringe hoeveelheid water om te blussen kan al gevaarlijk zijn.
  • Als uw auto gesleept moet worden, dient dit te gebeuren met de achterwielen van de grond. Als de wielen die gekoppeld zijn aan de elektromotor (tractiemotor) tijdens het slepen de grond raken, kan de elektromotor elektriciteit blijven opwekken. Hierdoor kan brand ontstaan.
  • Controleer het wegdek/de bodem onder de auto zorgvuldig. Als er vloeistoflekkage waarneembaar is, kan het brandstofsysteem beschadigd zijn. Verlaat uw auto zo spoedig mogelijk.

 

WAARSCHUWING

■ Batterijpakket (tractiebatterij)

  • U mag het batterijpakket nooit doorverkopen, overdragen aan iemand anders of aanpassen. Om ongelukken te voorkomen worden batterijpakketten die uit afgedankte auto's worden gehaald, ingezameld door een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige. Voer het batterijpakket niet zelf af.

    Als batterijpakketten niet juist worden ingezameld, kan het volgende gebeuren, met ernstig letsel tot gevolg:

    • Het batterijpakket kan illegaal worden verkocht of ergens worden gedumpt, het is schadelijk voor het milieu en iemand kan een onderdeel aanraken dat onder hoogspanning staat en een elektrische schok krijgen.
    • Het batterijpakket is bedoeld om uitsluitend te worden gebruikt in uw hybrideauto.

      Als het batterijpakket buiten uw auto wordt gebruikt of op een of andere manier wordt aangepast, kunnen er ongelukken mee gebeuren: iemand kan een elektrische schok krijgen, het batterijpakket kan hitte en rook genereren, er kan zich een ontploffing voordoen en er kan elektrolyt uit het batterijpakket lekken.

Wanneer u uw auto doorverkoopt of overdraagt, is het risico van een ongeval zeer groot, omdat de persoon die de auto ontvangt mogelijk niet op de hoogte is van deze gevaren.

  • Als uw auto wordt afgevoerd zonder dat het batterijpakket is verwijderd, bestaat de kans op zware elektrische schokken als hoogspanningsonderdelen, kabels en aansluitingen hiervan aangeraakt worden. Wanneer uw auto moet worden afgevoerd, dient het batterijpakket te worden afgevoerd door een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

    Als het batterijpakket niet op de juiste manier wordt afgevoerd, kan dit elektrische schokken veroorzaken, waardoor ernstig letsel kan ontstaan.

 

OPMERKING

■ Ventilatieopening batterijpakket (tractiebatterij)

  • Voorkom dat voorwerpen de ventilatieopening blokkeren. Het batterijpakket (tractiebatterij) kan oververhit en beschadigd raken.
  • Reinig de ventilatieopening regelmatig om oververhitting van het batterijpakket (tractiebatterij) te voorkomen.
  • Laat de ventilatieopening niet nat of vuil worden, anders kan er kortsluiting ontstaan en kan het batterijpakket (tractiebatterij) beschadigd raken.
  • Vervoer geen grote hoeveelheden water, zoals een gevuld reservoir voor een waterdispenser, in de auto. Als er water op het batterijpakket (tractiebatterij) komt, kan het batterijpakket beschadigd raken. Laat de auto controleren door een erkende Lexusdealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

    LESEN SIE MEHR:

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Kenmerken hybridesysteem

    Uw auto is een hybridevoertuig. De eigenschappen van uw auto zijn anders dan die van conventionele auto's. Zorg ervoor dat u de eigenschappen van uw auto goed leert kennen en gebruik de functies voorzichtig.

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Antidiefstalsysteem

     Citroen DS5 - Instructieboekje (2011-2018) > Richtingaanwijzers

    Links: duw de hendel helemaal omlaag. Rechts: duw de hendel helemaal omhoog. Wanneer de richtingaanwijzers na meer dan 20 seconden nog niet zijn uitgeschakeld, wordt bij een snelheid van meer dan 60 km/h automatisch het knippergeluid versterkt.