Instructieboekje, auto handleidingen

Geschiktheid baby- of kinderzitjes voor diverse zitposities (met ISOfix-bevestigingssysteem)

Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) / Veiligheid en beveiliging / Voor een veilig gebruik / Baby- en kinderzitjes / Geschiktheid baby- of kinderzitjes voor diverse zitposities (met ISOfix-bevestigingssysteem)

In deze tabel wordt aangegeven in hoeverre een baby- of kinderzitje in verschillende zitposities kan worden geplaatst.

Voor een veilig gebruik

(1) Voor zitjes zonder ISO/XX grootteklasse-indeling (A - G) voor de gewichtsgroep moet de fabrikant van de auto de voertuigspecifieke ISOfix- baby- of kinderzitje(s) voor elke positie aangeven.

Verklaring van lettercodes in de bovenstaande tabel:

IUF: Geschikt voor een in de rijrichting geplaatst universeel ISOfix-baby- of kinderzitje dat is goedgekeurd voor gebruik in deze gewichtsgroep.

IL: Geschikt voor een ISOfix-baby- of kinderzitje uit de categorie "specifiek", "beperkt" of "semi-universeel" dat is goedgekeurd voor gebruik in deze gewichtsgroep.

X: ISOfix-positie niet geschikt voor ISOfix-baby- of kinderzitjes in deze gewichtsgroep en/of grootteklasse.

*: Verwijder de hoofdsteun indien deze de werking van het zitje hindert. Neem niet plaats op de middelste zitplaats achter wanneer er een baby- of kinderzitje op de linker zitplaats achter is geplaatst.

Wanneer een LEXUS MINI of LEXUS MIDI wordt gebruikt, past u de steunpoot en de ISOfix-koppelingen als volgt aan:

  1. Vergrendel de steunpoot bij opening nr. 4. (Tegen de rijrichting in geplaatst LEXUS MIDI, LEXUS MINI)
  2. Vergrendel de steunpoot bij opening nr. 6. (Alleen in de rijrichting geplaatst LEXUS MIDI)
  3. Vergrendel de ISOfix-koppelingen bij nr. 4 en 5.

Voor een veilig gebruik

De baby- en kinderzitjes die in de tabel genoemd worden, zijn buiten de EU wellicht niet of moeilijk verkrijgbaar.

Andere dan de in de tabel genoemde baby- en kinderzitjes kunnen eveneens worden gebruikt als is gecontroleerd of ze geschikt zijn voor gebruik in uw auto.

■ Als er een baby- of kinderzitje op de voorpassagiersstoel wordt geplaatst

Als u een baby- of kinderzitje op de voorpassagiersstoel moet gebruiken, moet u deze stoel als volgt instellen:

  • Zet de rugleuning zo veel mogelijk rechtop
  • Zet de zitting in de hoogste stand
  • Schuif de zitting helemaal naar achteren

Voor een veilig gebruik

■ Kiezen van een geschikt baby- of kinderzitje

  • Gebruik een passend baby- of kinderzitje tot het kind groot genoeg is om de veiligheidsgordel van de auto op de juiste wijze te dragen.
  • Als het kind te groot is voor een zitje, laat het dan plaatsnemen op de achterstoel en gebruik de veiligheidsgordel in de auto.
WAARSCHUWING

■ Gebruik van een baby- of kinderzitje Het gebruik van een baby- of kinderzitje dat niet geschikt is voor deze auto vormt geen goede bescherming voor het kind. Het kind kan dan (bij plotseling remmen of bij een ongeval) ernstig letsel oplopen.

 

WAARSCHUWING

■ Voorzorgsmaatregelen bij baby- en kinderzitjes

  • De meest effectieve bescherming van een kind tijdens een ongeval of bij hard remmen, is het gebruik van een baby- of kinderzitje dat is afgestemd op de leeftijd en grootte van het kind. Het vasthouden van een kind in de armen is geen vervanging voor een baby- of kinderzitje. Bij een ongeval kan een kind dan de voorruit raken of klem komen te zitten tussen u en het dashboard. Bij hard remmen of uitwijken of bij een aanrijding kan het kind ernstig letsel oplopen.
  • Lexus adviseert met klem gebruik te maken van een geschikt baby- of kinderzitje dat past bij de lengte van het kind en dat op de achterstoel is geplaatst. In ongevallenstatistieken is aangetoond dat kinderen minder verwondingen oplopen als zij op de achterstoelen op de juiste wijze vastzitten dan als zij op de voorstoel zitten.
  • Gebruik nooit een tegen de rijrichting in geplaatst baby- of kinderzitje op de voorpassagiersstoel als de aan/uit-schakelaar voor de airbag in stand ON staat.

    Bij een ongeval kan het kind ernstig letsel oplopen door de kracht waarmee de voorpassagiersairbag wordt geactiveerd.

  • Plaats een in de rijrichting geplaatst baby- of kinderzitje alleen op de voorpassagiersstoel als het niet anders kan. Plaats nooit baby- of kinderzitjes die aan de bovenzijde vastgemaakt moeten worden op de voorpassagiersstoel, aangezien deze stoel niet van bovenste bevestigingspunten is voorzien. Zet de rugleuning zo ver mogelijk rechtop en de stoel zo ver mogelijk naar achteren, omdat de voorpassagiersairbag met aanzienlijke snelheid en kracht wordt geactiveerd. Hierdoor kan ernstig letsel ontstaan.
  • Laat een kind niet met het hoofd of een ander lichaamsdeel tegen het portier leunen of tegen dat deel van de stoel, de voor- en achterstijl of de dakstijl leunen waarin de side airbag of de curtain airbag is ondergebracht, ook niet als het kind in een baby- of kinderzitje zit. Anders kan het kind ernstig letsel oplopen als bij een aanrijding de side airbags of de curtain airbags worden geactiveerd.
  • Volg bij het plaatsen van een baby- of kinderzitje altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en controleer na het plaatsen van het zitje of het stevig is bevestigd. Als het zitje niet stevig vastzit, kan het kind bij hard remmen of uitwijken of bij een aanrijding ernstig letsel oplopen.

Als er kinderen in de auto aanwezig zijn Laat kinderen niet met de veiligheidsgordel spelen. Als de veiligheidsgordel om de nek van het kind draait, kan het kind stikken of ernstig letsel oplopen.

Als dit gebeurt en de gordelsluiting niet kan worden losgemaakt, knip de gordel dan door met een schaar.

Als het baby- of kinderzitje niet in gebruik is

  • Laat het zitje goed vastzitten op de stoel, zelfs als het niet wordt gebruikt. Plaats het baby- of kinderzitje niet los in het passagierscompartiment.
  • Wanneer u het zitje toch moet verwijderen, bewaar het dan buiten de auto of zet het vast in de bagageruimte. Dit voorkomt dat inzittenden hierdoor bij hard remmen of uitwijken of bij een ongeval letsel oplopen.

    LESEN SIE MEHR:

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Geschiktheid baby- en kinderzitjes voor diverse zitposities

    In deze tabel wordt aangegeven in hoeverre een baby- of kinderzitje in verschillende zitposities kan worden geplaatst.

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Plaatsen van een baby- of kinderzitje

    Volg de aanwijzingen van de fabrikant van het baby- of kinderzitje. Zet het baby- of kinderzitje stevig vast op de zitplaatsen met de veiligheidsgordel of het ISOfix-bevestigingssysteem. Zet het baby- of kinderzitje met de bovenste gordel vast.

     Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Radiateurs en condensor

    Controleer de radiateurs en de condensor en verwijder eventueel vuil. Als een van bovenstaande onderdelen erg vuil is of als u niet zeker bent van de staat ervan, laat dan uw auto nakijken door een erkende Lexus-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige. WAARSCHUWING