Instructieboekje, auto handleidingen

PCS (Pre-Crash Safetysysteem)

Het Pre-Crash Safety-systeem maakt gebruik van een radarsensor en een camerasensor om voertuigen en voetgangers*1 voor uw auto te signaleren.

Wanneer het systeem oordeelt dat een aanrijding aan de voorzijde met een voertuig of een voetganger waarschijnlijk is, wordt een waarschuwing geactiveerd om de bestuurder aan te sporen om uit te wijken en wordt de potentiële remdruk verhoogd om de bestuurder te helpen een aanrijding te voorkomen.

Wanneer het systeem oordeelt dat een aanrijding aan de voorzijde met een voertuig of een voetganger zeer waarschijnlijk is, worden de remmen automatisch bekrachtigd*2 om te helpen een aanrijding te voorkomen of om de impact van een aanrijding te helpen verminderen.

Het Pre-Crash Safety-systeem kan worden in-/uitgeschakeld en het waarschuwingstijdstip kan worden gewijzigd.

*1: Afhankelijk van de regio waarin de auto is verkocht, is de voetgangerdetectiefunctie mogelijk niet beschikbaar. Neem voor meer informatie contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

*2: Afhankelijk van de regio waarin de auto is verkocht, is de Pre-Crash Brake-functie (automatische remfunctie) mogelijk niet beschikbaar. Neem voor meer informatie contact op met een erkende Lexus-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

Pre-Crash-waarschuwing

Wanneer het systeem oordeelt dat een aanrijding aan de voorzijde waarschijnlijk is, klinkt er een zoemer en wordt er een waarschuwingsmelding weergegeven op het multi-informatiedisplay om de bestuurder aan te sporen om uit te wijken.

Gebruik van de ondersteunende systemen

Pre-Crash Brake Assist

Wanneer het systeem oordeelt dat een aanrijding aan de voorzijde waarschijnlijk is, past het een grotere remkracht toe in relatie tot de kracht waarmee het rempedaal wordt ingetrapt.

Pre-Crash Brake-functie*3

Wanneer het systeem oordeelt dat een aanrijding aan de voorzijde waarschijnlijk is, waarschuwt het de bestuurder. Wanneer het systeem oordeelt dat een aanrijding aan de voorzijde zeer waarschijnlijk is, worden de remmen automatisch bekrachtigd om te helpen een aanrijding te voorkomen of de snelheid van de aanrijding te verlagen.

*3: Afhankelijk van de regio waarin de auto is verkocht, is de Pre-Crash Brake-functie mogelijk niet beschikbaar.

Dempingsregeling (indien aanwezig)

Wanneer het systeem oordeelt dat een aanrijding aan de voorzijde waarschijnlijk is, regelt het Adaptive Variable Suspension-systeem de dempingskracht van de schokdempers om de auto te helpen stabiel te blijven.

WAARSCHUWING

■ Beperkingen van het Pre-Crash Safety-systeem

  • De bestuurder is volledig verantwoordelijk voor een veilig rijgedrag. Rijd altijd veilig en houd rekening met de omgeving.

    Gebruik het Pre-Crash Safety-systeem nooit in plaats van normaal remmen. Dit systeem voorkomt niet in alle gevallen een aanrijding en vermindert ook niet altijd de schade of het letsel bij de aanrijding. Vertrouw niet alleen op dit systeem. Als u dat wel doet, kunt u een ongeval veroorzaken, waardoor ernstig letsel kan ontstaan.

  • Hoewel dit systeem is ontworpen om aanrijdingen te helpen voorkomen of de impact van een aanrijding te helpen verminderen, is het effect afhankelijk van allerlei omstandigheden.

    Hierdoor bereikt het systeem mogelijk niet altijd hetzelfde prestatieniveau.

    Lees de hierna gegeven aanwijzingen aandachtig door. Vertrouw niet blindelings op dit systeem en rijd altijd voorzichtig.

    • Omstandigheden waaronder het systeem mogelijk werkt, zelfs als er geen kans op een aanrijding is
    • Omstandigheden waaronder het systeem mogelijk niet juist werkt
  • Probeer niet zelf de werking van het Pre-Crash Safety-systeem te testen, omdat het systeem mogelijk niet juist werkt, hetgeen kan leiden tot een ongeval.

■ Pre-Crash Brake-functie*3

  • Als de Pre-Crash Brake-functie in werking is, wordt er veel remkracht toegepast.
  • Als de auto wordt stilgezet door de werking van de Pre-Crash Brake-functie, wordt de werking van de functie na ongeveer 2 seconden uitgeschakeld. Trap indien nodig het rempedaal in.
  • Het Pre-Crash Brake-systeem werkt mogelijk niet, afhankelijk van de bediening van de auto door de bestuurder. Als het gaspedaal diep wordt ingetrapt of het stuurwiel wordt gedraaid, oordeelt het systeem mogelijk dat de bestuurder een uitwijkactie uitvoert en werkt het Pre-Crash Brake-systeem mogelijk niet.
  • Terwijl het Pre-Crash Brake-systeem is ingeschakeld, wordt in sommige gevallen de werking ervan mogelijk uitgeschakeld, wanneer het gaspedaal diep wordt ingetrapt of het stuurwiel wordt gedraaid en het systeem oordeelt dat de bestuurder een uitwijkactie uitvoert.
  • Als het rempedaal wordt ingetrapt, oordeelt het systeem mogelijk dat de bestuurder een uitwijkactie uitvoert en stelt het mogelijk het werkingstijdstip van de Pre-Crash Brake-functie uit.

*3: Afhankelijk van de regio waarin de auto is verkocht, is de Pre-Crash Brake-functie mogelijk niet beschikbaar.

 

WAARSCHUWING

■Wanneer moet het Pre-Crash Safety-systeem uitgeschakeld worden Schakel in de volgende situaties het systeem uit, omdat het mogelijk niet juist werkt, hetgeen kan leiden tot een ongeval waarbij ernstig letsel kan ontstaan:

  • Als de auto wordt gesleept
  • Als uw auto een andere auto sleept
  • Bij het vervoeren van de auto op een vrachtwagen, boot, trein of vergelijkbaar transportmiddel
  • Wanneer de auto wordt opgetakeld terwijl het hybridesysteem aan staat en de wielen vrij kunnen draaien
  • Tijdens controle van de auto met een rollentestbank, zoals een vermogensbank of snelheidsmetertester, of bij gebruik van een wielstabilisator
  • Als de voorbumper of grille wordt blootgesteld aan krachtige schokken ten gevolge van een ongeval o.i.d.
  • Als niet op een stabiele wijze kan worden gereden met de auto, bijvoorbeeld als hij betrokken is geweest bij een ongeval of als er storingen zijn
  • Als met een sportieve rijstijl of in het terrein wordt gereden
  • Als de banden niet op de juiste spanning zijn
  • Als de banden erg versleten zijn
  • Als er een andere maat banden dan voorgeschreven is gemonteerd
  • Als er sneeuwkettingen worden gebruikt
  • Als er een compact reservewiel of een bandenreparatieset wordt gebruikt
  • Als er tijdelijk uitrusting (sneeuwploeg, enz.) die de radarsensor of de camerasensor kan hinderen op de auto is geplaatst

Wijzigen van instellingen van het Pre-Crash Safety-systeem

LESEN SIE MEHR:

 Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > Sensoren

Twee soorten sensoren, die zich achter de grille en de voorruit bevinden, signaleren informatie die nodig is voor de werking van de ondersteunende systemen. Radarsensor Camerasensor WAARSCHUWING

 Lexus IS 300h (XE30) - Instructieboekje (2016-2020) > In-/uitschakelen van het Pre-Crash Safety-systeem

Het Pre-Crash Safety-systeem kan worden ingeschakeld/uitgeschakeld via   van het multi-informatiedisplay. Het systeem wordt automatisch ingeschakeld telkens wanneer het contact AAN wordt gezet.

 Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Informatie