Instructieboekje, auto handleidingen

Trekken van een aanhanger

WAARSCHUWING

Overschrijd 100 km/h niet. Dit kan leiden tot verlies van controle over de auto, ernstige of dodelijke verwondingen.

De bandenspanningen moeten worden vermeerderd met 3 psi (0,2 bar) boven de specificatie. Overschrijd de maximumdruk op de zijkant van de band niet. Dit kan ernstige verwondingen veroorzaken.

Overschrijd het maximaal toelaatbaar treingewicht, dat op het identificatieplaatje van de auto is vermeld, niet. Dit kan leiden tot verlies van controle over de auto, ernstige of dodelijke verwondingen.

Overschrijd het maximale verticale gewicht op de trekhaak voor aanhangers niet, zoals opgenomen in de tabel met voertuigspecificaties. Dit kan leiden tot verlies van controle over de auto, ernstige of dodelijke verwondingen.

Het antiblokkeerremsysteem stuurt de oplooprem van de aanhanger niet aan. Dit kan leiden tot verlies van controle over de auto, ernstige of dodelijke verwondingen.

Wanneer u een aanhanger trekt:
  • Volg de specifieke regelgeving van het land om een aanhanger te trekken.
  • Rijd niet sneller dan 100 km/h, zelfs als het land onder bepaalde omstandigheden hogere snelheden toestaat.
  • Plaats de lading zo laag mogelijk en centraal op de as van uw aanhanger. Wanneer u met een onbeladen auto rijdt, moet u de lading in de aanhanger zo ver mogelijk naar de aanhangerkoppeling schuiven, omdat dit voor de beste stabiliteit zorgt. Overschrijd de maximum toelaatbare kogeldruk niet.
  • Het kogelgewicht (verticale gewicht op de trekhaak van de aanhanger) is van essentieel belang voor de rijstabiliteit van uw auto en aanhanger.
  • Het verticale gewicht op de trekhaak moet minstens 4% van het gewicht van de aanhanger bedragen en mag het maximale toegestane gewicht niet overschrijden. 
  • Beperk de snelheid onmiddellijk als de aanhanger tekenen van slingeren vertoont.
  • Gebruik een lager versnelling tijdens het naar beneden rijden op een steile afdaling.
N.B.:  Het maximale kogelgewicht dat vermeld staat op het identificatieplaatje van de aanhanger, is de testwaarde van de fabrikant van de aanhanger. Het maximale kogelgewicht op de trekhaak van de aanhanger kan lager zijn.

De stabiliteit van de combinatie van auto en aanhanger is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de aanhanger.

Als u een aanhanger trekt, veranderen de rijkenmerken van de auto en wordt de stopafstand groter. Pas uw snelheid en rijgedrag aan de lading van de aanhanger aan.

Het bruto treingewicht op het identificatieplaatje van de auto is van toepassing op hellingen tot 12% en hoogtes tot 1.000 m wanneer een aanhanger wordt getrokken. In berggebieden worden de motorprestaties kleiner omwille van de lage luchtdichtheid op hogere hoogtes. In hogere regio's boven 1.000 m moet u het opgegeven maximaal toegestane treingewicht met 10% verminderen voor elke extra 1.000 m.

N.B.:  Niet alle auto's zijn geschikt of goedgekeurd voor het aanbrengen van een trekhaak. Neem voor meer informatie contact op met een erkende dealer.

    LESEN SIE MEHR:

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Aanhangers trekken

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Antislingerregeling aanhanger

    Als de aanhanger begint te slingeren, knippert de waarschuwingslamp stabiliteitsregeling en verschijnt een bericht op het informatiedisplay. Het systeem bedient de remmen naar de afzonderlijke wielen en vermindert het motorkoppel om het voertuig stabieler te houden.

     Citroen DS5 - Instructieboekje (2011-2018) > Adviezen voor kinderzitjes

    De onjuiste bevestiging van een kinderzitje brengt de veiligheid van het kind in gevaar bij een aanrijding. Controleer of er geen veiligheidsgordel of gesp van de veiligheidsgordel onder het kinderzitje zit; dat zou de stabiliteit van het zitje in gevaar kunnen brengen.