Instructieboekje, auto handleidingen

Aandrijfregeling

Door bestuurder selecteerbare wielophanging

De door de bestuurder selecteerbare wielophanging zorgt voor een unieke rijervaring, via een aantal innovatieve elektronische voertuigsystemen. Deze systemen bewaken voortdurend uw rijhandelingen en de omstandigheden op de weg, om het rijcomfort en de besturing te optimaliseren.

Door de bestuurder selecteerbare wielophanging bestaat uit de volgende systemen:
  • Continu geregelde demping past de stijfheid van de schokdempers dynamisch aan in realtime, naargelang van het wegoppervlak en de handelingen van de bestuurder. Dit systeem bewaakt voortdurend de beweging van uw auto (rollen, knikken, schommelen), de positie van de wielophanging, lading, snelheid, omstandigheden op de weg en de besturing, om de demping van de wielophanging aan te passen voor een optimale controle over de auto.
  • Elektronische stuurbekrachtiging past de stuurinspanningen en het stuurgevoel aan op basis van uw rijsnelheid en handelingen.
  • Adaptieve besturing optimaliseert de stuurrespons van uw auto op basis van uw input op het stuurwiel, veranderingen in rijsnelheid of andere omstandigheden.
U kunt configureren welke modus actief is in het hoofdmenu op het informatiedisplay.

Modi:

  • Comfort - biedt een meer ontspannen rijervaring met maximaal comfort. Uw moet minder stuurinspanningen leveren en de wielophanging beweegt vloeiender. Comfortmodus is perfect als u een beter rijcomfort wenst.
  • Normaal - biedt een evenwichtige combinatie van een comfortabele, gecontroleerde rit en een zelfverzekerde besturing. Deze modus biedt een aangename rijervaring en een directe verbinding met de weg zonder de beheersing van uw auto daarvoor op te offeren.
  • Sport - biedt een sportievere rijervaring. De wielophanging is stijver, met de nadruk op besturing en controle. De motor reageert sneller op uw handelingen. Sportmodus is perfect voor gebruik tijdens meer energiek rijden.
N.B.:  De rijregeling heeft diagnostische controles die voortdurend bewaken of het systeem goed werkt. Bij bepaalde soorten systeemfouten worden de te selecteren modi uitgeschakeld in het informatiedisplay, zodat u geen andere modus kunt selecteren wanneer u schakelt. Bij andere soorten fouten wordt er een tijdelijk bericht gegenereerd dat wijst op een storing. Als deze situatie zich blijft voordoen gedurende meerdere rijcycli, laat uw auto dan controleren door een erkende dealer.

Adaptieve besturing

De adaptieve besturing biedt een modusselectie die verandert hoeveel respons uw auto geeft op uw input op het stuurwiel.

U kunt configureren welke modus actief is in het hoofdmenu op het informatiedisplay.

Modi:
  • Normaal - biedt een verbeterd, aangenaam rijgevoel, te gebruiken voor dagelijks rijden.
  • Sport - biedt een snel reagerende en aangename rijervaring.

    LESEN SIE MEHR:

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Geblokkeerde sensoren

    Als er een bericht over een geblokkeerde sensor of camera verschijnt in het informatiedisplay, worden de radarsignalen of camerabeelden geblokkeerd. De radarsensor bevindt zich achter een afdekking in de buurt van de onderste grille aan de bestuurderszijde. Als de radar geblokkeerd wordt, werkt het Pre-Collision Assist-systeem niet en kan het systeem geen voorligger detecteren. Wanneer de camera vooraan geblokkeerd is, reageert het Pre-Collision Assist-systeem niet op voetgangers of stilstaande voertuigen en werkt het systeem minder goed bij bewegende voertuigen. De volgende tabel geeft een overzicht van mogelijke oorzaken en handelingen die kunnen worden uitgevoerd wanneer dit bericht wordt weergegeven. Oorzaak  Handeling  Het oppervlak van de radar in de grille is vuil of op een andere manier geblokkeerd.  Maak het oppervlak van de grille vóór de radar schoon of verwijder het object dat de sensor blokkeert.  Het oppervlak van de radar in de grille is schoon, maar het bericht blijft in het display staan.  Wacht een ogenblikje. Het kan een paar minuten duren voordat de radar merkt dat de sensor niet meer geblokkeerd wordt.  Hevige regen, opspattend water, sneeuw of mist verstoort de radarsignalen.  Het Pre-Collision Assist-systeem wordt tijdelijk uitgeschakeld. Het Pre-Collision Assist-systeem zou na een korte tijd automatisch weer moeten inschakelen, zodra de weersomstandigheden verbeteren.  Opspattend water, sneeuw of ijs op het wegdek kan de radarsignalen verstoren.  Het Pre-Collision Assist-systeem wordt tijdelijk uitgeschakeld. Het Pre-Collision Assist-systeem zou na een korte tijd automatisch weer moeten inschakelen, zodra de weersomstandigheden verbeteren.  De radar is niet meer goed uitgelijnd wegens een frontale botsing.  Neem contact op met een erkende dealer om de radar te laten controleren op het juiste bereik en een correcte werking.  De voorruit voor de camera is vuil of op een andere manier geblokkeerd.  Maak de buitenzijde van de voorruit voor de camera schoon.  De voorruit voor de camera is schoon, maar het bericht blijft in het display staan.  Wacht een ogenblikje. Het kan een paar minuten duren voordat de camera merkt dat de sensor niet meer geblokkeerd wordt. 

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Transport

    Algemene informatie WAARSCHUWINGZorg dat u voorwerpen in de bagageruimte goed vastmaakt. Als u deze instructie niet opvolgt, kan dit leiden tot verwondingen bij bruusk remmen of een botsing. Leg geen voorwerpen op de afdekking van de bagageruimte. Als u deze instructie niet opvolgt, kan dit leiden tot al dan niet dodelijke verwondingen bij bruusk remmen of een botsing.

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Banden op spanning brengen

    WAARSCHUWING Probeer een beschadigde zijkant van de band niet zelf af te dichten. De band kan klappen, wat tot controleverlies over de auto en fataal of dodelijk letsel kan leiden.Ga niet vlak naast de band staan wanneer de compressor in bedrijf is. Dit kan tot letsel leiden wanneer de band klapt. Sla de bandwang gade tijdens het oppompen. Wanneer u scheuren, zwellingen en dergelijke ziet verschijnen, schakel dan de compressor uit en laat de lucht met behulp van het drukregelventiel ontsnappen. Rijd niet verder met deze band. Dit zou tot controleverlies over de auto kunnen leiden.