Instructieboekje, auto handleidingen

Modder en water

Rijd langzaam wanneer u door hoog water moet rijden. De tractie of het remvermogen is wellicht beperkt.

Wanneer u door water rijdt, controleer dan de diepte van het water; vermijd water dat hoger komt dan de onderzijde van de velgen (voor auto's) of hoger dan de onderzijde van de wielnaven (voor vrachtwagens) (indien mogelijk) en rijd langzaam door. Als het ontstekingssysteem nat wordt, kan de motor afslaan.

Modder en water

Probeer altijd te remmen nadat u uit het water bent gereden. Met natte remmen remt de auto minder goed af dan met droge remmen. De remmen drogen beter door het rempedaal bij langzaam rijden licht in te trappen.

Let op plotselinge veranderingen van de voertuigsnelheid of de rijrichting wanneer u in modder rijdt. Zelfs vierwielaangedreven voertuigen kunnen hun grip verliezen in glibberige modder. Geef net als bij het rijden over zand langzaam gas en voorkom dat de wielen gaan slippen. Als de auto toch begint te glijden, stuur dan in de richting waarin de auto glijdt totdat u de auto weer onder controle hebt.

Reinig na het rijden in modder draaiende aandrijfassen en banden. Overtollige modder op banden en draaiende aandrijfassen kan leiden tot een onbalans waardoor onderdelen van de aandrijflijn beschadigd kunnen raken.

N.B.:  Rijden door diep water kan de transmissie beschadigen.

Als de vooras of de achteras helemaal onder water heeft gestaan, moet de verdeelbak (PTU) of de achteras door een erkende dealer worden gecontroleerd.

Modder en water

"Tread Lightly" is een opleidingsprogramma dat ontworpen is om de bevolking bewust te maken van voorschriften en verantwoordelijkheden m.b.t. het gebruik van land in natuurgebieden. Ford Motor Company werkt samen met de Amerikaanse Forest Service en het Bureau of Land Management om u aan te sporen onze nationale bossen en andere openbare en privégebieden te beschermen via het programma "Tread Lightly".

Rijden op heuvelachtig terrein of hellingen

N.B.:  Rijd op steile hellingen of heuvels niet zigzaggend naar boven en keer niet.U loopt kans de grip op de weg te verliezen, zijdelings te gaan schuiven en te kantelen.Bepaal tijdens rijden op een heuvel vooraf de route die u wilt volgen.Rijd niet over de top van een heuvel zonder te zien wat er aan de andere zijde is.Rijd niet in de achteruitversnelling over een heuvel zonder een waarnemer.

U moet altijd proberen recht omhoog of recht omlaag te rijden, ook al moet op een heuvel of steile helling vanwege natuurlijke obstakels diagonaal omhoog of omlaag worden gereden.

Start tijdens het oprijden van een stijle helling of heuvel in een lagere versnelling in plaats van terug te schakelen van een hogere naar een lagere versnelling als u reeds aan de klim bent begonnen. Dit voorkomt overbelasting van de motor en eventueel afslaan.

Als de motor afslaat, probeer dan niet te keren, omdat de auto hierdoor kan kantelen. U kunt beter achteruitrijden naar een veilige plaats.

Oefen precies voldoende kracht uit op de wielen om de heuvel te beklimmen. Te veel kracht leidt tot wielslip, wielspin of verlies van tractie, waardoor u de controle over de auto verliest.

Rijden op heuvelachtig terrein of hellingen

Rijd van een heuvel af in dezelfde versnelling die u gebruikt om de heuvel op te rijden om overmatige rembediening en oververhitten van de remmen te voorkomen. Daal een helling niet af in de neutraalstand, maar schakel in plaats hiervan de overdrive uit of schakel handmatig over naar een lagere versnelling. Voorkom tijdens afrijden van een stijle heuvel plotseling hard afremmen, omdat u dan de controle over de auto kunt verliezen. De voorwielen moeten draaien om de auto te besturen.

De auto beschikt over ABS; bedien de remmen daarom gelijkmatig. Ga niet "pompend" remmen.

Rijden op sneeuw en ijs

WAARSCHUWING

U moet altijd voorzichtig rijden onder gladde omstadigheden waarbij sneeuwkettingen of kabels nodig zijn Houd de snelheid laag, houd rekening met een langere remweg en voorkom agressief sturen om de kans te verminderen op verlies van de controle over de auto en mogelijk ernstig letsel of de dood. Als de achterzijde van de auto wegglijdt in een bocht, stuur dan in de richting van het wegglijden tot u de controle over de auto weer terug hebt.

N.B.:  Overmatige slippen van de wielen kan leiden tot beschadiging van de aandrijflijn.

Auto's met vierwielaandrijving hebben in sneeuw en op ijs voordelen ten opzichte van auto's met tweewielaandrijving, maar kunnen net als elke andere auto slippen.

Als u wegglijdt terwijl u rijdt op wegen bedekt met sneeuw of ijs, draai dan het stuur in de richting van het wegglijden tot u de controle over de auto weer terug heeft.

Voorkom plotselinge krachtsprongen en snelle richtingswijzigingen op sneeuw en ijs. Bedien het gaspedaal langzaam en gelijkmatig als u uit stilstand wegrijdt.

Voorkom ook plotseling remmen. Hoewel een auto met vierwielaandrijving op sneeuw en ijs beter accelereert dan een auto met tweewielaandrijving, stopt deze niet sneller, omdat er op alle vier wielen worden geremd. Word niet overmoedig naargelang het type wegdek.

Houd voldoende afstand tot de auto's voor u om te kunnen stoppen. Rijd langzamer dan normaal en overweeg één van de lagere versnellingen te gebruiken. Bedien het rempedaal gelijkmatig in noodstopsituaties. Omdat uw auto beschikt over ABS voor vier wielen, moet u niet "pompend" remmen.

Onderhoud en aanpassingen

Het ophangingssysteem en de stuurinrichting van de auto zijn robuust en zijn ontworpen en getest om voorspelbare prestaties te leveren, zowel bij een beladen als een niet-beladen auto. Daarom raadt Ford Motor Company u sterk aan geen wijzigingen aan te brengen, zoals het toevoegen of verwijderen van onderdelen (bijvoorbeeld sets voor het verlagen van de auto of stabilisatorstangen) of het gebruik van andere onderdelen dan de originele fabrieksonderdelen.

Wijzigingen aan de auto die het zwaartepunt verhogen kunnen ertoe leiden dat de auto eerder kantelt omdat u minder controle over de auto hebt. Ford Motor Company raadt aan voorzichtig te zijn wanneer de auto een hoge last heeft of is uitgerust met bijvoorbeeld een ladder of een bagagerek.

Het niet goed onderhouden van de auto kan ertoe leiden dat de garantie vervalt, de reparatiekosten hoger worden, de prestaties afnemen en het voertuig minder goed functioneert, wat nadelige gevolgen kan hebben op de veiligheid van bestuurder en passagiers. Het is raadzaam de chassisonderdelen van de auto regelmatig te controleren als de auto offroad wordt gebruikt.

    LESEN SIE MEHR:

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Aandrijving op alle wielen gebruiken

    Bij aandrijving op alle wielen worden alle wielen gebruikt om de auto aan te drijven. Hiermee wordt de grip vergroot en kunt u door terreinen en over wegen rijden waar een conventioneel voertuig met tweewielaandrijving niet kan rijden. Het AWD-systeem wordt ingeschakeld wanneer dat nodig is; u hoeft daarvoor niets te doen.

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Remmen

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Automatische regeneratie van roetfilter

    WAARSCHUWINGLaat de motor niet stationair draaien of parkeer de auto niet op droge bladeren, droog gras of ander brandbaar materiaal. Het regeneratieproces werkt met bijzonder hoge uitlaatgastemperaturen en na het afzetten van de motor en tijdens en na regeneratie blijft de uitlaat een aanzienlijke hoeveelheid hitte uitstralen. Dit kan brandgevaar opleveren. De normale bedrijfstemperatuur van het uitlaatsysteem is bijzonder hoog. Voer nooit werkzaamheden uit in de buurt van het uitlaatsysteem en probeer geen delen van het uitlaatsysteem te repareren voordat het uitlaatsysteem is afgekoeld. Wees bijzonder voorzichtig wanneer u werkzaamheden uitvoert in de buurt van de dieseloxidatiekatalysator of het roetfilter. Zelfs wanneer de motor nog maar kort in bedrijf is geweest, worden de dieseloxidatiekatalysator en het roetfilter al extreem heet. Ze blijven heet nadat u de motor uitschakelt.