Instructieboekje, auto handleidingen

Zo zuinig mogelijk rijden

N.B.:  Een draaiende benzinemotor wijst niet altijd op onzuinigheid. Soms is het zelfs efficiënter dan in de elektrische modus te rijden.

Het brandstofverbruik zal gedurende de inrijperiode van uw hybride nog dalen. Uw rijstijl en de gebruikte accessoires kunnen het brandstofverbruik sterk beïnvloeden, net als bij elke auto. Gebruik deze tips voor het beste resultaat:

  • Houd de banden goed op spanning en gebruik alleen de voorgeschreven bandenmaten.
  • Door een agressieve rijstijl is meer energie nodig om uw auto voort te bewegen. U haalt doorgaans een lager brandstofverbruik door rustig op te trekken en geleidelijk te vertragen. Geleidelijk vertragen is vooral belangrijk omdat het regeneratieve remsysteem dan de maximale energie kan terugwinnen.
Meer tips:
  • Vervoer geen onnodige bagage.
  • Bedenk dat accessoires buiten op de auto de luchtweerstand kunnen verhogen.
  • Houd u aan de aangegeven maximumsnelheid.
  • Laat alle onderhoudsbeurten uitvoeren.
  • U hoeft uw motor niet te laten warmdraaien. De auto is direct na het starten klaar voor vertrek.

Veelgestelde vragen  

Vraag  Antwoord 
Wat zijn de klikken in de bagageruimte als ik de sleutel voor het eerst in het contact steek?  Als het contact uitstaat, is de hoogspanningsaccu elektrisch gescheiden van de rest van de auto. Als u het contact aanzet, worden de hoogspanningscontactpunten in de accu gesloten om stroom naar de elektromotor/generator door te laten, zodat u kunt rijden. U hoort deze contactoren klikken doordat ze sluiten en openen als u het contact aan- en uitzet. 
Waarom start de benzinemotor soms als ik het contact aanzet?  De computer van de auto bepaalt of de motor gestart moeten worden als u het contact aanzet. De Silent Key Start start de benzinemotor als dit nodig is voor de interieurverwarming, de voorruitontdooiing of als het buiten koud is. 
Waarom duurt het zolang voor de benzinemotor afslaat?  Dat de benzinemotor na een koude start langer aanblijft, heeft meerdere oorzaken. Een gebruikelijke oorzaak is dat delen van de emissieregeling voldoende moeten opwarmen om de uitstoot te verminderen. Hoe lager de buitentemperatuur, des te langer de benzinemotor aanblijft. 
Waarom slaat mijn benzinemotor nooit af boven 85 mph (137 km/h)?  Boven deze snelheid moet de benzinemotor aanslaan om de mechanische transmissiedelen te beschermen. 
Waarom blijft mijn benzinemotor aan als het buiten heel koud is?  De koelvloeistof van de benzinemotor moet warm genoeg zijn, zodat de klimaatregeling het interieur kan verwarmen of de voorruit kan ontdooien zodra u dat wenst. De benzinemotor moet aanblijven om de juiste minimale koelvloeistoftemperatuur te handhaven. 
Waarom maakt de benzinemotor soms zoveel toeren als ik optrek?  De benzinemotor en transmissie van uw auto zijn ontworpen om het benodigde vermogen bij het efficiëntste toerental te leveren. Dit kan onverwacht hoog zijn als u hard optrekt en het kan variëren als u met constante snelheid rijdt. Dat is kenmerkend voor de Atkinson-cyclus en de transmissietechnologie, die uw hybride zo min mogelijk brandstof laten verbruiken. 
Wat voor ventilator hoor ik aan de achterkant van mijn hybride?  Het geluid komt van de ventilator buiten de hoogspanningsaccu. De ventilator slaat aan als de accu luchtkoeling nodig heeft. Het ventilatortoerental en het bijbehorende geluid veranderen naar gelang de koeling die nodig is voor optimale prestaties. Door de accu op de optimale temperatuur te houden, gaat deze langer mee en wordt een hogere brandstofbesparing bereikt. Zet niets voor de luchtroosters dat de luchtstroom naar de hoogspanningsaccu kan belemmeren. 
Hoe ver kan ik rijden met elektrische aandrijving als de benzinetank leeg is?  Een lege benzinetank is niet raadzaam. Maar u kunt nog ongeveer een mijl rijden met een snelheid van 30 mph (48 km/uur), als de accu een normale laadtoestand heeft. 
Mag ik E15 of E85 in mijn auto tanken en is dit van invloed op het verbruik?  Uw hybride auto mag E15 (15% ethanol, 85% benzine) gebruiken, maar kan daardoor iets meer verbruiken doordat ethanol per liter minder energie bevat dan benzine. Uw hybride auto is niet ontworpen voor het gebruik van E85 (85% ethanol). 
Hoelang gaat mijn hoogspanningsaccu mee? Heeft de accu onderhoud nodig?  De hoogspanningsaccu is ontworpen om even lang als de auto mee te gaan en vraagt geen onderhoud. 
Kan ik de accu opladen via een stekker in het stopcontact?  Er zijn geen mogelijkheden om de hoogspanningsaccu via een stroombron buiten de auto op te laden. 
Kan ik de hybride met alle wielen op de grond achter mijn camper meetrekken?  Ja. Uw hybride auto kan zonder aanpassingen worden weggesleept.

    LESEN SIE MEHR:

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > Unieke eigenschappen van de hybride auto

    Uw auto gedraagt zich anders dan een niet-hybride auto. We beschrijven de voornaamste verschillen:Accu: Uw hybride heeft een hoogspanningsaccu. Een koele accu gaat langer mee en levert optimale prestaties. De hoogspanningsaccu wordt gekoeld met interieurlucht die wordt aangezogen via luchtroosters achter in de accubak. Zet niets voor de luchtroosters dat de luchtstroom kan belemmeren.

     Ford Mondeo Vijfde generatie (Mk5) - Instructieboekje (2013-2022) > EcoSelect

    EcoSelect is een rijmodus voor niet-elektrische auto's, ontworpen om het zuinigste brandstofverbruik te bieden met impact op de rijprestaties en het comfort.   Druk op de ECO-knop om EcoSelect in te schakelen.

     Peugeot 508 Eerste generatie - Instructieboekje (2011-2018) > Handbediende follow me home-verlichting

    Deze functie zorgt ervoor dat na het afzetten van het contact de dimlichten nog even blijven branden om het uitstappen in het donker te vergemakkelijken. Inschakelen Geef binnen 30 seconden of 1 minuut na het afzetten van het contact (afhankelijk van de in het Hoofdmenu van het display van het instrumentenpaneel ingestelde tijd van de verlichting) een "lichtsignaal" met de lichtschakelaar. Geef nogmaals een "lichtsignaal" om de functie uit te schakelen.